15. september 2007

Raadi järv puhtaks

Täna toimus üle maailma igasuguste veekogude prahist puhastamise aktsioon tuukrite kaasabil ehk selline üritus nagu AWARE 2007. Eestis puhastati Snelli tiiki ja Raadi järve. Mina käsin Raadi järve jurues abis. Mõistagi mitte sukeldumas, vaid kaldal sodi tassimas.
Ilm küll seda üritust eriti ei soosinud (ilmselt tahtis ilmataat meie teotahet testida või midagi sellist), hommikupoole sadas päris korralikult. Alustuseks käis osa rahvast väiksel ringkäigul Raadi mõisa pargis. Väga ilus koht on tegelikult ja kui see kunagi veel täitsa korda saab, siis on see veel palju ilusam (või vähemalt loodetavasti hakkaks ta siis sarnanema sellega, mis seal kunagi oli). See müür, mis seda mõisakompleksi ümbritseb on iseenesest väga sobilik ja kena, aga tal on üks viga - ta varjab ära kõik selle, mis sissepoole jääb ehk siis ma olen sellest mõisast enne mitu korda mööda sõitnud, aga ausalt öeldest polnud mul õrna aimugi, mismoodi asi teisel pool müüri välja võiks näha. Nii et lisaks prahi koristamisele sai ka Tartu linna vaatamisväärsuste koha pealt natuke targemaks.
Vaatamata vihmale tassisime ikkagi seda sodi, mis järvest välja toodud oli, hunnikusse. See hunnik käis enne ka kaalu pealt läbi ja siis rändas konteinerisse. See suur konteiner sai igal juhul lõpuks suhteliselt täis. Seal oli näiteks autoiste, katkine taburet, kelgu rauast osa, tulekustuti, mingi kalapüügivahend, hulgaliselt autorehve, penoplasti juppe (neile oli muide kena taimestik peale kasvanud) ja veel igasugust muud kola. Lausa hämmastav, mida inimesed on järve visanud. Aga vähemalt sai järv nüüd jälle natuke puhtamaks. Loodetavasti toimub seda üritust veel ka järgnevatel aastatel (kaks aastat tagasi puhastati ka selle aktsiooni käigus Raadi järve) ja järv saab lõpuks päris vabaks sellest sodist.
Ja ilmataat jäi ka ilmselt meiega rahule, sest ürituse lõpu poole hakkas päikegi paistma :)

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Et sina ka ikka kõike jõuad:)