26. jaanuar 2008

Raha, mahetoodang ja tarbijakaitse

Täna hommikul käisin ühel toredal tarbijakoolitusel, kus kõigepealt räägiti devalveerimisest ja Eesti rahasüsteemist, siis tuli ettekanne mahetootmisest ja lõpuks räägiti tarbijakaitsest Euroopa Liidu piires.
Sain teada, et tarbijakaitse on kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides reguleeritud samade direktiividega, mis tähendab, et kui ostad mõnest EL-i liikmesriigist toote, millega sa rahul ei ole, saad selle sama moodi tagasi viia nagu Eestiski. Aga selleks, et oleks võimalik seista oma õiguste eest, tuleb olla ka ise teadlik - hoida alles ostutšekid, esitada pretensioon õigel ajal, arvestada sellega, et eraisikut ei käsitle tarbijakaitseseadus müüjana jne.
Mahetoodangu jutu põhjal jõudsin ma jällegi järeldusele, et paljud probleemid seisnevad inimese mugavuses - ei vaevuta mõtlema, arvestama loodusega, tahetakse kõike kiiresti ja palju. Üks huvitav fakt, mis välja toodi oli see, et kui üldiselt on eestimaises köögiviljas vähem pestitsiidijääke võrreldes sama kaubaga, mis on välismaalt toodud, siis porgandite puhul oli see vastupidi (jah, needsamad Kadarbiku talu porgandid). Seega - seeme mulda ja kasvatage ise porgandeid. Võibolla ei näe nad nii esinduslikud välja, aga vähemalt ei söö mürke sisse õndsas teadmises, et toitud tervislikult.

Kommentaare ei ole: