10. jaanuar 2008

Prügitsirkusest

Täna toimus Tartus Keskkonnahariduse Keskuse saalis prügiteemaline arutelu, kus ettekannetega esinesid Ülle Mauer (Tartu linnavalitsuse keskkonnateenistuse juhataja) ja Andres Siplane Eesti Pakendiringlusest. Mina läksin sinna mõttega, et käin, kuulan, ehk saan midagi huvitavad/asjalikku veel teda.
Esimene üllatus oli see, et rahvast oli palju. Saal ei mahutanud kõiki korralikult äragi. Ja enamus neist olid vanemas eas. Ja nagu karta oli, ei olnud need vanemad inimesed mitte kõige sõbralikumalt meelestatud ja mitte kõige mõistvamad. Huvitav, kas see teise inimese mitteaustamine tema jutule vahele segades või naabriga kõvahäälselt midagi arutades tekib vanemas eas või on see mingi teatud generatsiooni omadus, mis on juba noorena olnud? Eriti huvitav oli ühe meesterahva kommentaar, et pakendi pesemine on tobedus ja seda ei tehta kusagil mujal kui ainult Eestis, et tema olla Brüsselis käinud. Huvitaval kombel räägivad teised Brüsselis ja mujal Euroopas käinud inimesed teist juttu... Üks vanem meesterahvas läks päris endast välja, näidates kaasa võetud puhtaks pestud piimapakki ja kalakonservikarpi ja teatas, et see on suurim lollus. Mis tõestab järjekordselt, et vanale koerale uusi trikke on raske õpetada, sest "trikid" on enamasti mõtlemises kinni ja kui ei suudeta muuta mõtteviisi, ei tule ka harjumust. Ehk on see tänaste laste/noorte jaoks kunagi normaalne tegevus...

Sellest räägiti ka, et biolagunevatest jäätmetest saab Tartus ära anda praegu ainult aia- ja haljastusjäätmeid, kuni kompostimisväljaku valmimiseni võib toidujäätmed rahulikult olmesse visata (kui endal isiklikku kompostikasti pole), sest puudub nende sorteeritult ära andmise võimalus.

Päris lõpuni ma seda tsirkust olla ei viitsinud. Asi korraldati nii, et pärast ettekandeid sai küsimusi küsida (mida pidi auditooriumile pidevalt meelde tuletama), nii et need, kel polnud küsimusi, võisid lahkuda. Jäin huvi pärast ka mõningaid küsimusi kuulama, aga ühel hetkel lihtsalt ei viitsinud enam.

Ah jaa... paar head mõtet tuli ka sealt - nende igapäevaselt postkasti potsatavate reklaamide tegijad võiksid ise nende kokku kogumise kinni maksta või siis võiks sellise rämpsposti üldse ära keelustada ning ka kilekotid võiks keelustada (siinkohal tuleb meelde, kuidas ma mõni päev tagasi poes lõunat ostes vaatasin, kuidas minu ees oleval ostjal pakiti üksteise järel erinevaid asju kilekotikestesse ja pidin ennast tagasi hoidma, et mitte kõva häälega küsida müüjalt, kas tõesti on vaja kõik need asjad eraldi ära pakkida).


Koju jõudes kiikasin korraks meie maja paberi ja papi konteineri poole. avastasin, et täna ei ajagi see üle ning viisin ühe kotitäie paberit ja pappi sinna konteinerisse :)

Muide, kui kellelgi on viitsimist/tahtmist midagi ära teha, siis siin on natuke infot: http://www.teeme2008.ee/index.html

5 kommentaari:

maailmaparandaja ütles ...

Jep, see aia ja haljastusjäätmete liigiti kogumise korraldamine on kohalikule omavalitsusele kohustuslik, köögijäätmeid veel ei pea. Aga pikemas perspektiivis kui vaadata sihtarve, mille võrra peaks biolaguneva jäätme hulk ladestatavas prügis vähenema, siis tuleks ilmselt peatselt ka kögijäätmete liigitikogumist rakedada.
aga ei, prügiteema on endiselt kuum ja ilmselt veel tükk aega.

Mis puutub tigedatesse vanuritesse, kes keelduvad oma mõtteviisi muutmast, siis paha lugu tõesti. Aga neid ümberi ei õpeta ka. No lihtsalt nii suletud on uutele ideedele. Samas aga ei saa seda loomulikult kõikide kohta öelda, on pensionäre kes tõesti hoolivad ja saavad aru.

Aga ma usun et selle meie inimeste jaoks nii uue mõtteviisiga kohanemine võtab küll aega, kuid mingi hetk muutub see normaalseks elu osaks ja veidrikeks ja "ühiskonnavaenlasteks" peetakse neid kes ei sorteeri oma jäätmeid. (mitte nagu praegu, kus "rikutakse inimese põhiõigust visata oma prügi kuhu juhtub")

Ehh, prügi teemal võiks ma pikalt heietada :P

Murueit ütles ...

Peaaegu nagu meie Natura koosolekud omal ajal (ainult, et teil oli tunduvalt rahulikum :p)..
:D

Unistaja ütles ...

Ehh, Murueit, rahulikuks ma toda koosolekut küll ei nimetaks.

Murueit ütles ...

Nojah, seepärast ma ütlesingi, et teil oli rahulikum - see oli nimme rõhutatud. :D
Meie natura-koosolekud olid ikka sellised, et vaat et oleks autoklaase sisse peksma mindud rahva poolt, ja maha lüüa lubati ka...
Raudselt oli teil rahulikum.
:D :P :P

tujukas ütles ...

Oli ka algul plaanis kampaania "Teeme ära 2008" raames midagi ära teha, kuid nüüd jääb see ära.Illegaalsete prügilate arv on siinkandiski kole suur.