31. jaanuar 2008

Loodussõbralikud tooted

ERLil käivitub ka sel aastal Loodussõbraliku toote kampaania, mis tähendab, et varsti ilmuvad tänavatele plakatid, mis kutsuvad üles eelistama loodussõbralikult toodetud tooteid ehk siis neid, millel on mõni ökomärk küljes. Ja et oleks kergem neid üles leida, on sellistel toodetel hinnasiltidel helerohelised päiksega kleepsud juures (Selverites, Rimides, Prismades, Maksimarketites... vist olid veel mõned poed, aga need olid sellised väiksemad, ei jäänud meelde).

Otsustasin sel aastal ise ka abiks olla ja täna käisingi Rimis tooteid märgistamas. Mida seal siis leidub? No, mõned leiva-saiatooted, Energia talu teed, kohvi (kusjuures mind täitsa üllatas, et oli nii mitu erinevat ökokohvi), mõned õlid, Mini Riski pesuvahendid, WC-pabereid ja majapidamispabereid (neid oli kõige enam), kuivatatud puuvilju ja pähkleid, mõned pastatooted. Nii et ega väga palju ole. Tallinna poodides on ilmselt suurem sortiment. Ja Selveris olen ma näinud ka ökomärgisega maiustusi, Tartu Rimis neid ei leidunud. Nädalavahetusel lähen kleebin Võru Maksimarketis ka kleepse hinnasiltidele.
Kusjuures päris palju võib inimestes tekitada rohepesu - tehakse toote etiketile ökomärgise sarnane märk ning kui tarbija asja lähemalt ei uuri, jääbki mulje, et tegemist on ökotootega. Nii et kui mõnel tootel rohelist ringikujulist märki näete, uurige enne pisut täpsemalt, kas on lihtsalt tootjapoolne deklaratsioon, et tema toode on looduslik või on tegu ikkagi sertifitseeritud asjaga.

Kommentaare ei ole: